Zwemmen

Strekoefeningen die helpen om je op te warmen voor het zwemmen

Strekoefeningen die helpen om je op te warmen voor het zwemmen

Het opwarmen van je lichaam voor de training is net zo belangrijk bij zwemmen als bij elke andere sport. Rekken speelt een belangrijke rol in dit proces, omdat het helpt om je spieren en gewrichten voor te bereiden op de intensieve training die voor je ligt. 

Waarom het belangrijk is

Strekken moet zich ook richten op de belangrijkste lichaamsdelen die bij een bepaalde sport worden gebruikt. Bij zwemmen moet speciale aandacht worden besteed aan de schouders en armen. Met dat in gedachten kijken we naar onze essentiële stretchoefeningen die zwemmers moeten doen voor de training.

Een oefening als zwemmen is een training voor het hele lichaam, dus probeer alle belangrijke spiergroepen te rekken voordat je gaat zwemmen. Hier zijn enkele algemene tips voor het rekken en opwarmen:

1. Strek elk lichaamsdeel in volgorde. Houd de oefeningen 10 tot 15 seconden vast. Voer deze routine drie keer uit.

2. Het rekken van koude spieren kan spanning verlichten maar zal weinig effect hebben op de flexibiliteit. Ga vijf minuten zachtjes zwemmen of stevig wandelen voordat je gaat rekken.

3. Als je in het water stretcht, koelt je lichaam snel af. Houd je lichaamstemperatuur dus op peil door tussen elke stretch 20 seconden te wandelen, ter plekke te joggen of met je armen of benen te zwaaien.

4. Strek na de training. Probeer dit te doen onder een warme douche en houd elke stretch 30 – 40 seconden vast om afvalstoffen uit de spieren te helpen verwijderen, de flexibiliteit na de training te verbeteren en de spierreceptoren te stimuleren die ontspanning bevorderen.

5. Ga na je rekoefening door met opwarmen

6. Als het water of de lucht koud is, duurt het langer om op te warmen, dus houd daar rekening mee.

7. Zwemmen mag dan een fantastische oefening zijn voor je gewrichten in een gewichtloze omgeving, maar tien baantjes trekken met een vlinder zal je schouders geen goed doen. Concentreer je tijdens de warming-up op het ontspannen van je gewrichten en het glijden door het water.

8. Polsslag. Door je warming-up voorkom je zuurstoftekort of vermoeidheid voor de training, maar doe het niet te rustig aan! Je moet je polsslag geleidelijk verhogen om ervoor te zorgen dat de opwarmingseffecten behouden blijven.

Wij hopen, dat dit je helpt om zonder blessures te kunne sporten! 

Share this post

About the author