Vrouwen in de sport

Wie is Oksana CHusovitina?

Wie is Oksana CHusovitina?

Achtvoudig olympiër Oksana Chusovitina is weer in training. Eerder had de 46-jarige turnster, die in Barcelona 1992 olympisch goud won voor het Unified Team, – herhaaldelijk – gezegd dat de Olympische Spelen van Tokio 2020 haar laatste wedstrijd zouden zijn. “Dit waren tranen van vreugde omdat zoveel mensen me steunden,” zei Chusovitina over de staande ovatie die ze kreeg van de weinigen die in Tokio aanwezig waren. “Ik had me erop voorbereid dat het hier zou eindigen, maar het is onmogelijk om volledig klaar te zijn voor het einde van je carrière.”

Weer opnieuw voor de top

Maar op 30 september 2021 kondigde Chusovitina aan dat ze nog (minstens) één doel in haar carrière heeft. “Ik wil iedereen vertellen dat ik heb besloten om me voor te bereiden op de Aziatische Spelen 2022,” zei ze op haar Instagram-verhaal. “Ik kan mijn carrière gewoon niet afsluiten zonder een medaille voor Oezbekistan.”

De legendarische turnster is ook in het bezit van een polsstokzilver op de Olympische Spelen, waarbij ze Duitsland vertegenwoordigde. Op de wereldkampioenschappen won ze drie keer goud, vier keer zilver en vier keer brons. Haar meest recente medaille op mondiaal niveau behaalde ze op de wereldkampioenschappen van 2011. Chusovitina heeft een geschiedenis van succes op de Aziatische Spelen, waar ze acht medailles won waaronder twee gouden in 2002. De Aziatische Spelen van 2022 zijn gepland van 10 tot 25 september in Hangzhou, China. Chusovitina had al eens eerder haar pensioen aangekondigd, na haar deelname aan de Olympische Spelen van Londen in 2012.

Haar legendarische carrière

Oksana Aleksandrovna Chusovitina (Russisch: Оксана Александровна Чусовитина; geboren op 19 juni 1975) is een achtvoudig Olympisch gymnaste die uitkwam voor de Sovjet-Unie, Oezbekistan en Duitsland. In verband met een medische operatie en revalidatie heeft Oksana een aantal jaar in Duitsland gewoond. Oezbekistan heeft toestemming gegeven aan Oksana om voor Duitsland uit te komen. Chusovitina’s carrière als topgymnaste beslaat meer dan een kwart eeuw. Zij won de USSR Junior Nationals in 1988 en begon op internationaal niveau te turnen in 1989, voordat veel van haar huidige rivalen zelfs geboren waren.

Ze is de enige vrouwelijke turnster die ooit aan acht Olympische Spelen heeft deelgenomen, en is een van de enige twee vrouwelijke turnsters die onder drie verschillende nationale teams aan de Olympische Spelen heeft deelgenomen: het Unified Team in 1992; Oezbekistan in 1996, 2000, 2004, 2016 en 2020; en Duitsland in 2008 en 2012. Chusovitina heeft ook deelgenomen aan 16 wereldkampioenschappen, vier Aziatische Spelen en drie Goodwill Games. Chusovitina is houder van het record voor de meeste individuele wereldkampioenschapsmedailles op één onderdeel (negen, op het onderdeel sprong).

Zelda F. Scott, CC BY-SA 3.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0, via Wikimedia Commons

Chusovitina maakt deel uit van een kleine groep turnsters, samen met de Cubaanse Leyanet Gonzalez, de Sovjet Larisa Latynina, de Nederlandse Suzanne Harmes, de Russische Aliya Mustafina, de Turkse Göksu Üçtaş Şanlı, de Pool Marta Pihan-Kulesza en de IJslandse Irina Sazonova, die terugkeren in de internationale competitie nadat ze moeder zijn geworden.

Share this post

About the author