Sportnieuws

De zes nieuwe sporten van Tokyo

De zes nieuwe sporten van Tokyo

Van racewandelen tot het nu verdwenen touwtrekken, we zijn altijd verbaasd over het brede scala aan activiteiten die Olympics-waardig worden geacht. Vóór de spelen van 2020 in Tokio waren er 27 zomersporten vertegenwoordigd in meer dan 300 evenementen. Sinds het comité onlangs zes nieuwe Olympische sporten heeft toegevoegd, is het totale aantal verhoogd tot 33. Lees verder voor meer informatie over de zes nieuwe Olympische sporten. Ook al moeten we nu al verklappen, dat er maar vier echte nieuwe sporten zijn.

1. SKATEBOARDEN

Het Internationaal Olympisch Comité introduceerde skateboarden om een jong publiek aan te trekken.

Op de Spelen van Tokio in 2020 werd de sport gedomineerd door Japanse skaters: Yuto Horigome won de eerste plaats in de straatcompetitie voor mannen en de 13-jarige Momiji Nishiya werd Japans jongste goudenmedaillewinnaar ooit. Een wonderbaarlijke prestatie en wij houden graag in de gaten hoe de rest van de loopbaan eruit gaat zien!

2. SURFING

Sinds 1995 heeft de International Surfing Association een petitie ingediend om surfen op te nemen in de Olympische Spelen… en eindelijk gebeurde het. Carissa Moore (USA) won de allereerste Olympische gouden medaille, gevolgd door Bianca Buitendag (Zuid-Afrika) met zilver en Amuro Tsuzuki (Japan) met brons. Bij de mannen won Ítalo Ferreira (Brazilië) de gouden medaille en versloeg daarmee de zilverenmedaillewinnaar Kanoa Igarashi (Japan) en de bronzen medaillewinnaar Owen Wright (Australië).

3. KARATE

Karate debuteert op 5 augustus en voegt zich bij judo, taekwondo en worstelen als officiële Olympische sporten. Hoewel deelnemers kunnen deelnemen in twee disciplines – kata (vorm) en kumite (sparring) – zijn er acht gouden medailles te winnen: twee voor kata (een voor mannen, een voor vrouwen) en zes voor kumite (drie gewichtsklassen voor zowel mannen als vrouwen).

4. SPORTKLIMMEN

Het sportklimmen, dat op 3 augustus van start gaat, zal uit drie verschillende formules bestaan. Eerst is er het snelheidsklimmen, een wedstrijd met twee personen op een vaste route. Vervolgens is er het boulderen, waarbij je zonder veiligheidstouwen zoveel mogelijk routes binnen vier minuten beklimt. Ten slotte is er het loodklimmen, waarbij atleten zo hoog mogelijk klimmen op een wand van 15 meter. En ja, snelheid telt.

5/6. HONKBAL & SOFTBAL

OK, honkbal en softbal zijn niet nieuw op de Olympische spelen. De sporten waren echter niet opgenomen in de twee vorige spelen, gedeeltelijk omdat ze niet zo wijdverspreid zijn als, laten we zeggen, gymnastiek en zwemmen. Het grootste verschil tussen de twee sporten is dat honkbal voor mannen is, en softbal voor vrouwen. Hoewel softbal een grotere bal heeft en een iets kortere knuppel, bestaan beide wedstrijden uit negen innings, waarbij de teams afwisselend aanvallen en verdedigen.

Honkbal en softbal worden beiden op ongeveer dezelfde manier gespeeld met een paar verschillen: Softbal wordt gespeeld met een grotere bal op een klein veld en de werper gooit onderhands vanaf een vlakke ondergrond (geen heuvel). Softbalknuppels zijn ook korter, lichter en kleiner in diameter. Meer informatie over honkbal en softbal.

Naast de nieuwe en terugkerende sporten hierboven, heeft het Internationaal Olympisch Comité ook het groene licht gegeven voor een aantal nieuwe evenementen in basketbal, zwemmen, atletiek en meer.

Share this post

About the author