Sportnieuws

Over de 2022 Winterspelen

Over de 2022 Winterspelen

De Olympische Winterspelen van 2022 vinden plaats van vrijdag 4 februari tot en met zondag 20 februari, slechts zes maanden na de Spelen in Tokio. De Olympische Winterspelen van 2022 worden in China gehouden in drie zones: Beijing, Yanqing, en Zhangjiakou. De ijssporten vinden plaats in het centrum van Beijing, de hoofdstad van China, evenals vier sneeuwwedstrijden (snowboard big air en freestyle skiën big air, mannen en vrouwen).

De start van de Spelen

De openings- en sluitingsceremonie vinden ook plaats in Beijing. In Yanqing, een bergachtige voorstad van de Chinese hoofdstad, ongeveer 75 km ten noordwesten van het stadscentrum van Beijing, zullen het alpineskiën en de glij-evenementen (bobslee, skeleton en rodelen) plaatsvinden en zal ook het Olympische atletendorp worden gevestigd.

In Zhangjiakou, ongeveer 180 kilometer ten noordwesten van Beijing, zullen de meeste ski- en snowboardwedstrijden plaatsvinden, waaronder freestyle, langlaufen, skispringen, Nordic combined en biatlon.

Welke sporten worden er beoefend?

Er zijn in totaal 109 medaillewedstrijden in de volgende 15 sporten: Alpineskiën, Biatlon, Bobslee, Langlaufen, Curling, Figuurschaatsen, Freestyle Skiën, Hockey, Rodelen, Noords Gecombineerd, Kortebaan, Skeleton, Skispringen, Snowboarden en Schaatsen. Daarnaast zullen de Olympische Winterspelen van 2022 zeven nieuwe onderdelen bevatten: Monobob voor vrouwen, Big Air voor mannen en vrouwen (Freestyle Skiën), Mixed Team Snowboard Cross, Mixed Team Aerials, Mixed Team Short Track Relay, en Mixed Team Ski Jumping.

Hoe staat de grote kanshebber Amerika ervoor?

De VS eindigde vierde op de medaillelijst in PyeongChang met een totaal van 23 medailles (9 goud, 8 zilver, 6 brons) en verwacht wordt een gelijkaardig resultaat te behalen in Peking.

Shaun White (Carlsbad, Californië), Mikaela Shiffrin (Edwards, Colorado), en Nathan Chen (Salt Lake City, Utah) zijn slechts enkele van de grootste sterren van Team USA die naar verwachting zullen deelnemen in Peking. White, die al drie keer Olympisch goud won, zou de eerste snowboarder ooit kunnen worden die vier Olympische medailles wint. Shiffrin, tweevoudig olympisch gouden medaillewinnares, zou in 2022 aan vijf evenementen kunnen deelnemen vanwege het schema – de zesvoudig wereldkampioene nam eerder deel aan vijf evenementen op de Olympische Winterspelen van 2014 en 2018 samen. Chen, de drievoudig regerend wereldkampioen in het enkelspel voor mannen, blijft de favoriet voor goud in Peking ondanks een wankele start van het seizoen op Skate America.

Zullen NHL-spelers mogen deelnemen in Peking?

NHL-sterren zullen in Peking terugkeren in de line-up nadat ze de Olympische Spelen van 2018 in PyeongChang misten – hun eerste Olympische afwezigheid sinds 1994. Patrick Kane (Buffalo, NY), Auston Matthews (San Ramon, Californië) en Seth Jones (Arlington, Texas) waren begin oktober de eerste drie hockeyers die werden genoemd in het Amerikaanse Olympische team. Het volledige 25-man roster zal op of nabij 11 januari bekend worden gemaakt. Matthews, een center voor de Toronto Maple Leafs, leidde de NHL in doelpunten vorig seizoen, en 2015-16 NHL MVP Patrick Kane, een rechtsbuiten voor de Blackhawks, heeft drie Stanley Cups gewonnen met Chicago. Jones, een drievoudige NHL All-Star, is een verdediger voor de Chicago Blackhawks.

Het Internationaal Olympisch Comité kondigde in september 2021 aan dat alleen “toeschouwers die op het vasteland van China wonen en aan de vereisten van de COVID-19 tegenmaatregelen voldoen” de Spelen zullen mogen bijwonen. Specifieke eisen zullen op een later tijdstip worden bekendgemaakt.

Share this post

About the author