Gezonde levensstijl

Inzetten en wedden op je eigen gewichtsverlies

Inzetten en wedden op je eigen gewichtsverlies

“Zou je echt duizenden dollars kunnen winnen door af te vallen?” vroeg ik mezelf af. De televisiereclame voor Gezond Loon trok mijn aandacht toen slanke mensen (acteurs of echte mensen die een dieet volgen?) hun nieuwe figuur lieten zien en cheques van duizenden euro’s in ontvangst namen. Nu dat er een vlaag van gokadvertenties online en op tv te zien is, lijkt ons dit wel een actuele vraag.

De advertentie die ons deed dromen

Volgens de advertentie krijgen mensen die diëten grote sommen geld als ze hun gewichtsverlies doelen bereiken. Misschien zou het kunnen werken. Ik had wel eens gehoord van mensen die met elkaar wedden dat de een sneller zou afvallen dan de ander, of anderen die geld doneren aan een goed doel op basis van het aantal kilo’s dat ze afvallen, maar dit was anders. Hoe konden mensen zoveel geld winnen door af te vallen?

Een zoektocht op internet een paar minuten later gaf me het antwoord. HealthyWage stelt een dieter in staat om een “weddenschap” af te sluiten over zijn of haar gewichtsverlies. Volgens hun webpagina, wanneer u zich aanmeldt voor hun programma, geeft u aan hoeveel u bereid bent te wedden dat u uw gewichtsverlies doel zal bereiken in een bepaalde periode van tijd. Je betaalt het geld dat je inzet ofwel vooraf, ofwel eenmaal per maand voor de duur van de dieetperiode. Als je de uitdaging volbrengt – d.w.z. je bent het gewicht kwijt dat je wilde verliezen aan het einde van de periode die je hebt aangewezen – betaalt het programma je een prijs. Om valsspelen te voorkomen, moet je zowel je begin- als eindgewicht laten verifiëren met behulp van hun app die je gewicht elektronisch meet.

Hoe het werkt

Ik besloot te kijken hoe het werkte en volgde de instructies. Ik verzon de hoeveelheid gewicht die ik wilde verliezen (5 kilo) en de tijdsduur die ik daarvoor wilde gebruiken (8 maanden). Ik dacht dat die periode lang genoeg was om perioden te omvatten waarin ik niet in staat zou zijn om gewicht te verliezen, zodat ik in staat zou moeten zijn om mijn hypothetische doel te bereiken. De computer vroeg naar mijn lengte en die vulde ik in als 1 meter 78. Toen voegde ik eraan toe dat ik nog 2 kilo wilde afvallen, maar dit werd afgewezen als te veel gewichtsverlies.

Klinkt goed, dacht ik; heel verstandig.

Maar toen vroeg de site hoeveel geld ik wilde krijgen als ik zou slagen en ik zei 500 euro (niet te hebberig zijn). In één keer zei de website dat ik 88 maanden lang 500 euro per maand zou betalen, in totaal 9.000 euro, en of ik dit elke maand wilde betalen of 9.000 euro op mijn account wilde zetten?

Natuurlijk, als ik erin zou slagen 5 kilo af te vallen in 8 maanden, zou ik al mijn geld terugkrijgen plus 800 euro.

Uit de droom wakker geworden

Dus, dacht ik, in deze advertenties wordt niet vermeld dat een groot deel van het geld dat aan het eind van een succesvol dieet ‘gewonnen’ wordt, geld is dat aan het begin van het dieet, of elke maand door de persoon die op dieet zit, wordt uitbetaald. “Verlies uw gewicht in de door u aangegeven periode en u krijgt een bonus plus uw geld terug minus een toeslag van 25% van het ingezette bedrag voor administratiekosten” – te mooi om waar te wezen dus! Er is bewijs uit studies over motivatie voor gewichtsverlies dat geld of andere geschenken kunnen werken. Maar voor ons is het niet om aan te bevelen. 

Share this post

About the author