Gezonde levensstijl

De voor- en nadelen van vet in je dieet

De voor- en nadelen van vet in je dieet

Als het op vet aankomt, zijn er twee dingen waar de meesten van ons het over eens zijn: Vanuit het oogpunt van smaak is het heerlijk, maar vanuit voedingsoogpunt kan het verwarrend zijn. Terwijl sommige mensen nog steeds zweren bij vetarme diëten, dringen anderen erop aan dat je bijna alleen maar vet eet, inclusief veel boter, spek en room (hallo, keto-dieet). Dus wie heeft er gelijk? Het blijkt dat het antwoord ergens in het midden ligt. Hier is wat je moet weten over vet in je voeding, hoe het je lichaam en je gewicht kan beïnvloeden en hoe je een gezonde balans in je dieet kunt vinden.

Gezonde vetten

Enkelvoudig onverzadigde vetten (MUFA’s): Een type onverzadigd vet dat kan helpen de gezondheid van je hart en bloedvaten te beschermen, het slechte (LDL) cholesterol te verlagen en gezonde niveaus van goed (HDL) cholesterol te bevorderen, en ook de bloedsuikerspiegel onder controle te houden.

Olijfolie en olijven, canola-olie, noten en notenboters en avocado zijn allemaal geweldige bronnen van MUFA’s. Diëten zoals het “ketotarische dieet” richten zich op het eten van voornamelijk plantaardige vetten.

Meervoudig onverzadigde vetten (PUFA’s): Een ander type onverzadigd vet dat in verband wordt gebracht met de gezondheid van het hart. Uit de studie van juli 2017 bleek ook dat het vervangen van verzadigd vet door meervoudig onverzadigd vet het risico op hartaandoeningen met ongeveer 30 procent verminderde, wat ongeveer hetzelfde is als statines. Je vindt ze in vette vis zoals zalm, tonijn, sardines, haring en ansjovis, samen met lijnzaad, walnoten en chiazaad.

Ongezonde vetten

Transvetten: Transvetten zijn de slechtste vetsoort en moeten koste wat kost worden vermeden. Kunstmatige transvetten worden gemaakt door vloeibare plantaardige oliën te verhitten met waterstofgas, een proces dat hydrogenatie wordt genoemd, om ze smeerbaarder te maken.

Je vindt ze in gefrituurd voedsel, gebakken producten, verpakte snacks, plantaardig vet en margarine. Deze kunstmatige vetten zijn te vinden in ingrediëntenlijsten als gedeeltelijk gehydrogeneerde olie, ze zijn eigenlijk verboden in de VS. Natuurlijk voorkomende transvetten kunnen in kleine hoeveelheden worden gevonden in herkauwers en hun producten (zoals melk en kaas).

Het is bekend dat transvetten het risico op een hartaanval, beroerte en diabetes type 2 verhogen, het slechte LDL-cholesterol verhogen en het goede HDL-cholesterol verlagen, aldus de Harvard School of Public Health. Probeer te voorkomen, dat je te veel van deze vetten binnenkrijgt.

Share this post

About the author