Vrouwen in de sport

De beste vrouwelijke coaches ooit

De beste vrouwelijke coaches ooit

Van de geboorte van Titel IX tot de eisen voor gelijke beloning van vrouwensportbonden over de hele wereld in 2020: vrouwen veranderen de atletiek zoals we die kennen. Deze 5 vrouwelijke coaches behoren tot de huidige en vroegere coaches die hun teams tot grootse prestaties hebben gebracht, het spelniveau hebben verhoogd en de atletiek voor vrouwen de invloed hebben gegeven die het verdient. Hieronder volgt onze lijst van 5 beste vrouwelijke coaches ooit. Dan komen die ook eventjes in het spotlicht te staan.

1. Patt Summitt

Pat Summitt is een naam die je moet kennen – ze hangt in de grote rangen tussen namen als Gregg Popovich en Mike Krzyzewski. Bijna 4 decennia lang leidde Summitt de University of Tennessee naar ontelbare NCAA toernooien, veroverde 8 nationale titels en werd de meest winnende coach in de NCAA Division I Basketball geschiedenis, met 1098 overwinningen op het veld. Als de Naismith Coach van de Eeuw, streven coaches over de hele wereld ernaar de volgende Pat Summitt te worden.

2. Jill Ellis

In 2019 ging Jill Ellis met pensioen als één van de grootste coaches die het U.S. Women’s National Soccer Team ooit heeft gekend. Ellis was de eerste coach in de geschiedenis die back to back FIFA Women’s World Cups won, en nooit een wedstrijd verloor in World Cup play. Ze verliet het programma met een overwinningsreeks van 17 wedstrijden en een totaal record van 106-7-19.

3. Tara Vanderveer

Na coachen bij Idaho en Ohio voor respectievelijk 2 en 5 seizoenen, heeft Tara VanDerveer meer dan 34 seizoenen bij Stanford genoteerd met een 941-202 record en twee nationale kampioenschappen. 4-voudig nationaal coach van het jaar en 15-voudig Pac-12 coach van het jaar, komt ze dit seizoen slechts 5 overwinningen tekort om Pat Summitt te passeren als de meest winnende coach in college basketbal. Helaas pindakaas. Patt Summitt heeft een wonderbaarlijk goed record staand.

4. Pia Sundhage

Pia Sundhage coachte het U.S. Women’s National Soccer Team van 2008-2012 en leidde hen naar 2 Olympische gouden medailles en een 2e plaats op de FIFA World Cup. Ze eindigde met een 91-10-6 record met de VS voordat ze naar het buitenland vertrok om te werken met de Zweedse nationale teams van 2012-2018.

Vanaf 2019 is ze ingehuurd om het Braziliaanse Olympische team te coachen als de volgende zomerspelen naderen.

5. Anne “Muffet” McGraw

Na 33 jaar als hoofdcoach van Notre Dame vrouwenbasketbal, ging “Muffet” McGraw onverwacht met pensioen na het seizoen 2020, maar liet een opmerkelijke stempel achter op het programma. De legendarische coach bouwde een van de weinige teams die Geno Auriemma’s UConn Huskies konden verslaan, om nog maar te zwijgen van een 936-292 record, 9 Final Four verschijningen, 7 NCAA kampioenschapswedstrijd verschijningen, en 2 NCAA kampioenschapsoverwinningen in 2001 en 2018.

Share this post

About the author