Zwemmen

Tips om je zwemtechniek te verbeteren

Tips om je zwemtechniek te verbeteren

We hebben de stijl van de beste zwemmers van vandaag geanalyseerd om je het best mogelijke advies te geven over hoe je je zwemtechniek kunt verbeteren en heel gemakkelijk je persoonlijke records kunt breken. Hier zijn een paar eenvoudige stappen die u moet volgen, en met voldoende oefening, zult u snel net zo moeiteloos en efficiënt zwemmen als de profs.

1. Zwem lang

Water heeft een dichtheid van 1000 keer meer dan lucht. Dus de belangrijkste factor is om je lichaam door het kleinste gat in het water te laten glijden. Stel je een centrale as voor die zich uitstrekt van de bovenkant van je hoofd tot de andere kant van het zwembad. Roteer je lichaam langs deze as bij elke slag, waarbij je je voorste arm zo ver mogelijk naar voren strekt.

2. Laat een anker vallen

Zwemmen met alleen je handen is net als springen met alleen je voeten. Pak in plaats daarvan het water vast met je hele onderarm en hand, houd je onderarm in een rechte hoek ten opzichte van je bovenarm en graaf je in alsof je zand aan het scheppen bent met een schep. Houd je handen breed, plat en stevig. Je duwt je arm niet door het water, maar verankert hem en trekt je lichaam er overheen.

3. Zware rotatie

Elke slag begint met je voorste arm in het water, en die kant van je lichaam – de lage kant – wijst bijna naar de bodem van het zwembad. De andere kant van je lichaam – de hoge kant – moet omhoog gericht zijn, met de arm die net klaar is met zijn slag, klaar om terug te keren in het water. Kracht wordt getriggerd wanneer je de hoge kant van je lichaam naar beneden drijft. Je gooit je hoge arm naar voren langs de centrale as in de leidende positie en roteert je heupen en torso. Ondertussen is je arm aan de lage kant de trekkende arm onder water, die samenwerkt met je draaiende torso om voor versnelling te zorgen.

4. Hou je hoofd naar beneden

Freestylers hielden vroeger hun hoofd hoog. Dat dwong de rest van het lichaam om te zakken, waardoor het een hoge-sleep ploeg werd.

Ik kijk vrij veel recht naar beneden op de bodem van het zwembad. Dit vermindert niet alleen de weerstand, het houdt je torso hoog, waardoor je nek en onderrug minder belast worden.

5. Vind je glijpad

In het zwembad is minder slagen beter. Je doel moet een hoge afstand per slag (APS) zijn. Topzwemmers als Phelps kunnen een 25 meter bad gemakkelijk in zeven slagen afleggen (elke handslag telt als een slag). Probeer de jouwe onder de 20 te houden door je momentum te behouden. Trek jezelf over je anker en blijf naar voren glijden met één arm naar voren en de andere naar achteren. Je zult verder en sneller reizen met je benen gestroomlijnd in de buurt van je as. 

Share this post

About the author