Uncategorized

Over de loonkloof tussen mannen en vrouwen in de sport

Over de loonkloof tussen mannen en vrouwen in de sport

De gemiddelde Amerikaanse vrouw verdient 81% van wat een gemiddelde Amerikaanse man verdient, volgens het Bureau of Labor Statistics. En dit grote verschil is al meer dan een decennium nauwelijks veranderd: het verschil in beloning tussen mannen en vrouwen bedraagt sinds 2004 ongeveer 80%-83%.

Volgens Payscale verschilt de kloof per bedrijfstak: de advocatuur heeft met 64% de grootste kloof, terwijl kunst, amusement en sport met 94% ver boven het gemiddelde uitkomen. Hoewel dit bemoedigend is voor voorstanders van gelijke beloning, moet er nog steeds vooruitgang worden geboekt – vooral als het gaat om professionele sport. Lees snel verder hoe groot de verschillen zijn!

Nieuwe tijden? Nieuwe wind?

Met een nieuw decennium voor de boeg, kijken we terug naar hoe de beloning van atleten de afgelopen tien jaar is veranderd, en naar de duidelijke trends van gelijke beloning in de sport.

We vergelijken de gemiddelde salarissen van mannelijke spelers met die van vrouwelijke spelers in sporten als basketbal, voetbal en tennis, en belichten enkele van de belangrijkste stappen voorwaarts in het streven naar gelijke beloning.

Elke competitie en sportorganisatie heeft zijn eigen structuur van vergoedingen en voordelen. Maar hoewel de hoogte van de beloning per sport verschilt, blijkt uit een vergelijking van vijf populaire Amerikaanse sporten dat vrouwelijke atleten consequent minder verdienen dan mannen. Voor de Europese en Aziatische atleten geldt niet veel anders. In dit tijdperk zou het eigenlijk niet anders kunnen, dan dat vrouwen gelijk als mannen verdienen. De werkelijkheid ziet er echter anders uit.

Verschil blijft bestaan

Of het nu gaat om salarissen of individuele prijzen bij wedstrijden, mannelijke atleten in basketbal, golf, voetbal, honkbal en tennis verdienen tussen 15% en bijna 100% meer dan vrouwelijke atleten. Hoewel de beloning van vrouwen de afgelopen tien jaar is verbeterd, is de kloof nog steeds groot, zelfs bij de bestbetaalde spelers ter wereld.

Hoewel de loonongelijkheid niet veranderde, is er één aspect van de Forbes top-tien lijst dat dat wel deed. De top tien van bestbetaalde vrouwen in 2019 waren allemaal tennisspeelsters, terwijl een decennium geleden NASCAR, schaatsen en golf op de top-tienlijst stonden. Hoe dat komt?

Tennis heeft stappen ondernomen om gelijke beloning tussen hun mannelijke en vrouwelijke spelers te verhogen, en vandaag bieden alle vier grote tennistoernooien gelijk prijzengeld. Dit is slechts één van de manieren waarop professionele sporten werken aan het verbeteren van de loonongelijkheid. Maar zoals uit recente rechtszaken en zelfs Twitter-gevechten blijkt, hebben we nog een lange weg te gaan. Een hele lange weg. Geef daarom support aan vrouwelijke atleten. Ze hebben het nodig.

Share this post

About the author