Sportnieuws

De London-marathon 2021 samenvatting

Sisay Lemma uit Ethiopië won op zondag 3 oktober de marathon van Londen voor mannen in 2:04:01 – zijn eerste zege ooit op een grote marathon. Bij de vrouwen won Joyciline Jepkosgei uit Kenia in een persoonlijke recordtijd van 2:17:43, terwijl Marcel Hug en Manuela Schär uit Zwitserland in recordtijd de rolstoeltitel veroverden.

Een ‘droom die uitkomt’ voor Lemma

Lemma liep in de laatste kilometers van de race weg van het veld en finishte 27 seconden voor Kenia’s Vincent Kipchuma, die vorig jaar tweede werd in de race. Mosinet Geremew uit Ethiopië zorgde voor de laatste podiumplaats in een tijd van 2:04:41. ‘Vandaag was de grootste overwinning uit mijn carrière en een droom die uitkwam voor mij,’ vertelde hij aan London Marathon Events. ‘Ik werd vorig jaar derde hier in Londen en om 12 maanden later terug te keren en deze geweldige race te winnen is een ongelooflijk en trots moment.’

Titelverdediger en racefavoriet Shura Kitata had een zware dag op kantoor. Hij had last van zijn hamstring en had moeite om de koplopers bij te houden, maar hield moedig vol en eindigde als zesde in 2:07:51. De Brit Philip Seseman eindigde slechts één plaats achter Kitata en pakte bij zijn marathondebuut de nationale titel bij de mannen. De 29-jarige junior arts en ‘occasionele GB afstandsatleet’ finishte in een sensationele tijd van 02:12:58. De Brit Joshua Griffith eindigde één plaats daarachter als achtste en Matthew Leach als derde Brit.

Joyciline Jepkosgei zevende snelste vrouw in de geschiedenis

In de vrouwenrace werd Joyciline Jepkosgei met haar overwinning de zevende snelste vrouw in de geschiedenis. De Keniaanse maakte slechts twee jaar geleden haar marathondebuut op de marathon van New York City, die ze won in een tijd van 2:22:38. Ze eindigde 15 seconden voor Degitu Azimeraw uit Ethiopië, terwijl Ashete Bekere uit Kenia derde werd in 2:18:18.

Brigid Kosgei uit Kenia – vorig jaar winnares van de marathon van Londen en wereldrecordhoudster – eindigde als vierde.  Charlotte Purdue veroverde de Britse damestitel in een tijd van 02:23:26, waarmee ze meer dan twee minuten van haar tijd op de Olympische Spelen afsnoepte. De 30-jarige renster zette in de slotfase van de race alles op alles en liep de laatste zes mijl van de marathon alleen.

In de persconferentie voorafgaand aan de marathon zei Purdue dat ze Mara Yamauchi’s marathon-pb van 2:23:12 in het vizier had. Ze is nu de op twee na snelste Britse vrouw ooit, na Paula Radcliffe en Yamauchi.

Zwitserland domineert de elite rolstoelwedstrijden

Marcel Hug en Manuela Schar uit Zwitserland veroverden de mannen- en vrouwentitel in de elite rolstoelraces en vestigden beiden een parcoursrecord. Hug, die de marathon van Londen al drie keer eerder won, liep halverwege weg van Daniel Romanchuk uit de VS – winnaar van de marathon van Londen in 2019 – en vestigde een nieuw parcoursrecord van 1:26:27. Romanchuk eindigde op precies drie minuten achterstand als tweede en de Brit David Weir werd derde.

Bij de vrouwen won Manuela Schär – vorig jaar nog tweede – met een voorsprong van ruim vijf minuten. Haar tijd van 1:39:52 is ook een parcoursrecord en ze is nu een drievoudige winnares van de Londen Marathon. Vorig jaar tweede worden was een echte motivatie om terug te komen en het dit jaar beter te doen’, vertelde Schär na de race aan London Marathon Events. ‘Het voelde de hele weg geweldig. Voorop liggen gaf me vertrouwen en ik vind het heerlijk in Londen.’