Zwemmen

Zwemsport tijdens de Zomerspelen 2020 in Tokyo – hoogtepunten

Zwemsport tijdens de Zomerspelen 2020 in Tokyo – hoogtepunten

De zomerspelen in Tokyo zijn alweer voorbij. Vanwege welbekende redenen zijn de zomerspelen van 2020 uiteindelijk in 2021 gepland. In deze blogpost gaan wij in op de hoogtepunten van de zwemsport van de Zomerspelen 2020 in Tokyo. Even nagenieten van een wonderbaarlijk gave Olympische Spelen. 

Samenvatting van prestaties

Tom Daley mag zich een gelukkig man prijzen. Hij is officieel de eerste Brit die vier Olympische medailles mee maar huis mag nemen. Alice Dearing mag zich als 24-jarige ook gelukkig prijzen. Zij is de eerste vrouwelijke zwemster die van Afrikaanse afkomst mag meedingen voor de Britten. Ze werd 19e in de 10 kilometer zwemmarathon. Ze neemt zeker geen medaille terug, maar haar deelname is an sich al een feestje waard.  

Hannah Mills is nu officieel de meest succesvolste Britse zeilster. Ze heeft jaar 470 gouden titel succesvol kunnen verdedigen. Zij en haar partner Eilidh McIntyre kwamen weliswaar 5e binnen, maar omdat ze eerder al een riante voorsprong hadden opgebouwd, moesten ze in de top acht binnenkomen om goud binnen te halen. Dat is ze zeker gelukt. De 33-jarige Mills is nu een Olympisch kampioen, waar ze in Rio 2016 ook al een gouden medaille binnen wist te slepen. In London in 2012 wist ze zilver te bemachtigen. 

Oude kampioenen

Wanneer je eenmaal in de top van de wereld begeeft, doe je er alles aan om die positie ook vast te houden. Dat zie je met Ronaldo en Messi in de voetbalwereld en bij Federer in de tenniswereld. Zo is er in de kajakwereld Lisa Carrington. Lisa Carrington nam maar liefst 3 gouden medailles naar haar huis. De Nieuw-Zeelandse had eerder al goud binnengesleept. Voor negen jaar is zij de kampioen van kajakken.

Stuart Bithell en Dylan Fletcher wisten de zeilwedstrijd tot de laatste minuut spannend te houden. Ze wisten met een halve bootlengte de Duitsers af te troeven. Niet de eerste keer in de geschiedenis, dat de Britten de Duitsers af weten te troeven. Maar dat is eerder een verhaal voor een geschiedenisblog. De Britten wisten in de estafette ook een mooie prestatie neer te zetten.

Nieuwe kampioenen

Zo waren ze beteren dan China, die zilver mee naar huis bracht en Australië, wat brons mee naar huis bracht. 27-jarige Emma McKeon kon zeven gouden medailles mee naar huis nemen in haar carrière. Daarmee is de eerste vrouw die dat in deze sport deed.

Een andere wonderbaarlijke prestatie kan aan de Zuid-Afrikaanse Tatjana Schoenmaker worden toegedicht. 

Zij wist een nieuw Olympisch record bij het zwemmen neer te zetten. Het feestje zorgde voor mooie foto’s, samen met de andere zwemsters in de wedstrijd. Voor de eerste keer konden vrouwen meedoen met de 1500 meter freestyle bij de Olympische Spelen. De Amerikanen pakten hun kans en Katie Ledecky en Erica Sullivan namen goud en zilver mee naar huis. Dat is alweer Ledecky haar zesde Olympisch goud. 

Share this post

About the author