Sportnieuws

De bestbetaalde atleten in 2021

De bestbetaalde atleten in 2021

De financiële cijfers in de sport zijn enorm. De bestbetaalde atleten ter wereld verdienen tientallen miljoenen, of zelfs honderden miljoenen per jaar.De wereldwijde pandemie heeft een flinke deuk geslagen in het commerciële aspect van veel sporten. Hoewel de teams en hun eigenaars in deze periode aanzienlijk minder verdienden, bloeiden de individuele atleten juist op.

Ranglijst der ranglijsten: Forbes

Volgens de jaarlijkse Forbes ranglijst van ’s werelds bestbetaalde atleten voor 2021, draaide de top 50 van hen een recordjaar en verdiende bijna 2,8 miljard dollar in 12 maanden, waarmee het recordtotaal van 2019 met meer dan 150 miljoen dollar werd overtroffen. De lijst van dit jaar had een groot aantal namen die het grote geld verdienden. Hier zijn enkele van de hoogtepunten: MMA-vechter Connor McGregor staat bovenaan de lijst met maar liefst 180 miljoen dollar verdiend in 2021. Volgens McGregor zat het er al lang aan te komen, die in 2016 schandalig opschepte tegen voetbalster Cristiano Ronaldo dat hij hem op een dag zou inhalen als de best betaalde ster van de sport.

Roger Federer verdiende in 2021 slechts 0,03 miljoen dollar op het veld, maar belandt toch op de 7e plaats. Herstellend van een knieblessure verdiende Roger Federer bijna al zijn 90 miljoen dollar aan sponsorgelden.

Vrouwelijk hoogtepunt

Naomi Osaka is de bestbetaalde atlete op deze lijst en de enige die in de top 15 staat. Het afgelopen jaar won ze haar tweede Australian en U.S. Open titels, terwijl ze ook media-aandacht kreeg voor haar standpunten over geestelijke gezondheid en rassengelijkheid.

De hoogste on-field verdienste van een speler was van Dallas Cowboys quarterback Dak Prescott die 97,5 miljoen dollar verdiende in 2020. In maart van 2021 tekende Prescott een contractverlenging van vier jaar en 160 miljoen dollar bij de Cowboys, met een tekenbonus van 66 miljoen dollar. Zevenvoudig wereldkampioen Formule 1 Lewis Hamilton en nieuwkomer en huidige leider in het wereldkampioenschap Max Verstappen zijn de enige twee uit de autosport die op de lijst staan. Het inkomen in de autosport zal in de toekomst waarschijnlijk stijgen. Door namen als Hamilton en Verstappen komt er meer aandacht voor de sport. Meer aandacht is ook meer geld!

Wat de toekomst in petto heeft voor de bestbetaalde atleten

Nu de contracten en sponsorcontracten elk jaar groter worden, zal het aantal atleten dat de grens van 100 miljoen dollar overschrijdt blijven toenemen. Terwijl supermax contracten en weeklonen de krantenkoppen halen, zijn sponsorcontracten goed voor een aanzienlijk deel van het inkomen van een atleet. En dat deel van de taart groeit gestaag. De inkomsten van de top 50 atleten buiten het veld bedroegen dit jaar 1,04 miljard dollar, vergeleken met 556 miljoen dollar in 2012.

Als het afgelopen jaar een indicatie is geweest, zullen sociaal-politieke boodschappen en sociale media waarschijnlijk een essentiële rol spelen in hoe atleten worden gezien en hoe hun endorsements worden beïnvloed als we verder gaan in de toekomst. We zullen je in ieder geval op de hoogte houden!

Share this post

About the author