Zwemmen

Waarom zwemmen belangrijk is voor kinderen

Waarom zwemmen belangrijk is voor kinderen

Leren zwemmen draagt op vele manieren bij aan de ontwikkeling van kinderen. De voordelen van zwemmen voor kinderen zijn onder andere de geestelijke en lichamelijke ontwikkeling, de verbetering van de sociale vaardigheden en het zelfvertrouwen en ook het opbouwen van vaardigheden voor de veiligheid.

In Nederland, moeten wij de aandacht weer op de voordelen terugbrengen. Schoolzwemmen is niet meer in alle regio’s mogelijk en niet alle ouders zien de noodzaak in van het leren zwemmen van hun kind. Zonde! Lees hier zes voordelen:

Wat zijn de voordelen van zwemmen voor kinderen?

Een van de voordelen van zwemmen voor kinderen is dat tijdens de cardiovasculaire activiteit, de long- en hartconditie van kinderen aanzienlijk verbetert. Door de actieve bewegingen die bij het zwemmen worden gemaakt, ontwikkelen kinderen kracht en uithoudingsvermogen. Bovendien verbetert zwemmen de flexibiliteit en het evenwicht van het lichaam. Kinderen die regelmatig zwemmen, kunnen gezondheidsproblemen die gepaard gaan met obesitas bij kinderen voorkomen.

Tijdens het zwemmen met andere kinderen, ontwikkelen je kinderen een waardevolle sociale betrokkenheid die hen helpt om hun sociale vaardigheden ook buiten school te verbeteren. Wanneer je kinderen in groepsverband aan een activiteit meedoen, ontmoeten ze anderen met dezelfde interesses. Daarom is zwemmen een waardevolle sociale activiteit.

Zwemmen voordelen voor kinderen zijn onder andere een van levensreddende vaardigheden die elk kind zou moeten leren. Volgens de Amerikaanse GGD is ongeveer een vijfde van alle mensen die het leven verliezen door verdrinking jonger dan 14 jaar.

Je kunt de veiligheid van je kinderen in het water vergroten door hen te leren zwemmen. Echter, je moet altijd toezicht houden op je kinderen in het water, ongeacht ze weten zwemmen.

Voordelen volgens de wetenschap

Volgens de studies, als gevolg van de oefening tijdens het zwemmen, kinderen ontwikkelen van hun geest/lichaam verbinding. Dit, op zijn beurt, helpt kinderen om hun hersenontwikkeling en intelligentie aanzienlijk te verbeteren. En ook, als gevolg van de stimulatie van de zintuigen van jonge kinderen regelmatig zwemmen verbetert de hersenen en emotionele ontwikkeling.

Door de toename van endorfine in de hersenen, helpt zwemmen kinderen om effectief van hun stress af te komen. Bovendien ontwikkelen kinderen een evenwichtige levensstijl door de routine die zwemmen biedt. En routine in het leven van een kind is belangrijk, zeker als die routine beweging inhoudt!

Als kinderen voor het eerst leren zwemmen, zijn ze vaak bang voor water. Wanneer ze deze zwemangst overwinnen, krijgen kinderen echter meer zelfvertrouwen en een gevoel van eigenwaarde. En dit zelfvertrouwen kan hen zeer goed van pas komen in sociale situaties wanneer ze communiceren met leeftijdsgenootjes. Kinderen ontwikkelen ook een positieve houding ten opzichte van lichaamsbeweging door een verbeterd gevoel van eigenwaarde.

Share this post

About the author