Zwemmen

De beste zwemmers van 2021

De beste zwemmers van 2021

Bij het samenstellen van deze lijst hebben we rekening gehouden met wat er in 2019 is gebeurd, evenals met wat elke atleet in 2020 heeft laten zien. Er was geen perfecte manier om elke zwemmer in de wereld te rangschikken, maar we hebben geprobeerd om zo objectief mogelijk te blijven bij het wegen van de prestaties van elke zwemmer in het pandemische jaar 2020. Er werd rekening gehouden met de ISL-zwemslagen en met wat er in januari en februari gebeurde voordat de pandemie alles stillegde en de Olympische Spelen een vol jaar uitgesteld werden.

1. Caeleb Dressel, America

Het Amerikaanse deelnemersveld voor de mannen op de 100 vrij is bijzonder groot, maar velen zien Dressel al als de nummer 1 om de Amerikanen naar het goud te leiden op de 4×100 vrij estafette. Het lijkt erop dat elke keer als hij in het water duikt, er een record in gevaar is, en zelfs met een hoop hype rond hem in aanloop naar 2021, zou Dressel wel eens het gezicht van de Spelen in Tokyo kunnen worden. Hij is de favoriet voor de gouden medaille op de 50 en 100 vrij, en de 100 vrij, en zal een rol spelen in drie van USA’s sprint estafettes met potentieel voor een gouden medaille.

JD Lasica from Pleasanton, CA, US, CC BY 2.0 https://creativecommons.org/licenses/by/2.0, via Wikimedia Commons

2. Adam Peaty, Groot-Briantië

Is dit een omstreden plaats voor de Brit? Nou, als je bijna anderhalve seconde sneller bent dan de op één na snelste man in de geschiedenis op de 100, dan niet. Peaty heeft de 100 schoolslag in langebaan meters getranscendeerd, sneller zwemmend dan wat velen voor mogelijk hielden toen hij een 56.88 zwom op de wereldkampioenschappen van 2019. Peaty is de grote favoriet om in Tokio back to back te winnen op de 100 schoolslag, en zou de X-factor kunnen zijn in het behalen van Groot-Brittannië’s eerste Olympische gouden medaille op estafette sinds 1912.

3. Daiya Seto, Japan

Seto was in vuur en vlam om 2020 te beginnen, met nummer één tijden in de 200 en 400 IM en de 200 vlinder, waaronder een indrukwekkende 1:52 in de laatste, en een 4:06 in de 400 IM. Seto zal veel aandacht op zich gericht hebben in de aanloop naar de Olympische Spelen thuis, want de 400 IM op de eerste avond zou wel eens het populairste onderdeel van de Spelen kunnen worden. Maar Seto’s schorsing tot eind 2020 voor een buitenechtelijke affaire kan zijn positie op weg naar de Olympische Spelen van deze zomer schaden.

江戸村のとくぞう, CC BY-SA 4.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0, via Wikimedia Commons

4. Gregorio Paltrinieri, Italë

Paltrinieri haalde deze zomer de krantenkoppen toen hij in zijn eerste wedstrijd na de pandemie een 14:33 neerzette op de 1500. Hij zat 1450 meter onder Sun Yang’s wereldrecord tempo, maar had niet de snelheid om het record in de laatste ronde te overtreffen. Met die indrukwekkende zwemprestatie in het achterhoofd, wordt Paltrinieri door velen beschouwd als de eerste man die de 14:30 zou kunnen breken. Als hij zijn Olympische titel op de 1500 met succes kan verdedigen, kan Paltrinieri meedingen naar de titel van grootste afstandszwemmer ooit – hij heeft al een Olympisch goud en twee wereldtitels. 

Share this post

About the author